Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Χριστουγεννιάτικη Παρωδία - Εργαστήρι δημιουργικής γραφής και έκφρασης

Προσπαθώντας να έρθουμε με άμεσους βιωματικούς τρόπους σε επαφή με τη λογοτεχνία και να την αγαπήσουμε περισσότερο, αποφασίσαμε να την προσεγγίσουμε όχι ως μάθημα αλλά ως μορφή δημιουργίας και έκφρασης. Έχοντας ως αφετηρία την εμπειρία μας από την περυσινή λέσχη ανάγνωσης όπου μάθαμε να ανιχνεύουμε συγκεκριμένα θεματικά μοτίβα και να τα συγκρίνουμε με τον τρόπο παρουσίασης τους από άλλους συγγραφείς, αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας.
Στα μέσα Νοεμβρίου με τις σχολικές διακοπές να πλησιάζουν το πρώτο έργο μας αποφασίσαμε να έχει θέμα χριστουγεννιάτικο. Έτσι δημιουργήσαμε ένα μικρό διήγημα που παρωδούσε την πασίγνωστη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς.



 Στο διήγημα μας ο Σκρουτζ των ηρώων της Ντίσνευ πρωταγωνιστεί στη χριστουγεννιάτικη ιστορία διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των ηρώων του Ντίκενς. Είναι φιλοχρήματος, μισάνθρωπος, τσιγκούνης και δεν του έχει μείνει κανένας φίλος. Επίσης, μισεί τα Χριστούγεννα…
Στην ιστορία μας ο ήρωας έχει για φωνή της συνείδησης του μια πιστή οικονόμο που τον φροντίζει αλλά δεν μπορεί να του αλλάξει την καρδιά. Ώσπου αναλαμβάνει το πνεύμα των Χριστουγέννων δράση…
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Σκρουτζ θα πέσει θύμα ληστείας και θα χάσει όλα τα χρήματα του. Μοναδική βοήθεια μπορεί να του προσφέρει ένας κρητικός μανάβης που εξηγεί τι παράξενο είδε τη βραδιά της ληστείας στο σπίτι του Σκρουτζ.



Παράλληλα με τηα ν συγγραφή του διηγήματος που γινόταν ομαδικά, ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία στολιδιών για τα Χααα ευχαριστούγεννα για να στολίσουμε το σχολείο μας. Με πηλό και χαρτί φτιάξαμε μικροαντικείμενα, μορφές για τη φάτνη του χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιρλάντες για τα παράθυρά μας.







Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπύρος Κατσαραπίδης