Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μια Δημιουργική Μέρα στη Γέργερη με το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου Μουρνιών Χανίων !



Με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε το Γυμνάσιο  Γέργερης  την Τρίτη  29 Απριλίου στο πλαίσιο της αναβίωσης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Μια δημιουργική μέρα στη Γέργερη», εκδήλωση βιωματικού χαρακτήρα με προσκεκλημένους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου Μουρνιών Χανίων.
Στην εκδήλωση ομάδες μαθητών του Γυμνασίου Γέργερης στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους,  ανέλαβαν ρόλο οικοδεσπότη και ξεναγού επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή  στους καλεσμένους οι οποίοι αποκόμισαν αξέχαστη εμπειρία από την επίσκεψή τους στη Γέργερη.
Συγκεκριμένα η ομάδα της λίμνης ξενάγησε τους προσκεκλημένους στη Λιμνοδεξαμενή της Γέργερης, όπου με την καθοδήγηση του βιολόγου-ορνιθολόγου κ. Μ. Δρετάκη και του βοτανικού κ. Εμμ. Αβραμάκη του Μ.Φ.Ι.Κ. ανακάλυψαν τη χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.


Στη συνέχεια η ομάδα του νερόμυλου οδήγησε τους μαθητές των Χανίων μέσα από τα σοκάκια της Γέργερης, με μια στάση στην πηγή της Φουντάνας, στο Μεσακό Μύλο, όπου έγινε παρουσίαση τόσο της λειτουργίας του μύλου, όσο και της οικονομικής και κοινωνικής σημασίας του. Ακολούθησε μουσικό δρώμενο με ασκομαντούρα και η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Ανοικτό Μουσείο Ελιάς, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν αντίγραφα αρχαίων μηχανών σύνθλιψης της ελιάς.
Όταν οι προσκεκλημένοι έφτασαν στο χώρο της Μάη βρύσης κοντά στο Γυμνάσιο, καθώς δροσίζονταν στην πηγή ,η ομάδα των μουσικών του σχολείου μας, τους υποδέχτηκε υπό τους ήχους παραδοσιακών σκοπών με τραγούδια καλωσορίσματος. Έπειτα τη σκυτάλη πήρε η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που ξενάγησε στο χώρο   με τη βοήθεια της κ. Γεωργίας Δασκαλάκη- Φουντουλάκη.
 Επιπλέον στον προαύλιο χώρο του σχολείου ο ντόπιος  καλλιτέχνης κ. Γεώργιος Καψάλης ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζεται εθελοντικά με το Γυμνάσιο Γέργερης, έδειξε στους προσκεκλημένους, μαθητές και καθηγητές, πώς να σκαλίζουν την πέτρα, το ξύλο και τον πηλό.


Παράλληλα με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γέργερης, καθώς και γυναικών του χωριού, μαθητές και προσκεκλημένοι ζύμωσαν και έψησαν παραδοσιακά μακαρόνια με ανθότυρο, έφτιαξαν μυζηθρόπιτες και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα.


Οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους από τα περιβαλλοντικά προγράμματα που εκπονούν και να παίξουν δημιουργικά παιχνίδια. Μεταξύ άλλων η κ. Καλλιβρετάκη Αργυρώ,  του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων,  μύησε και καθοδήγησε τους μαθητές στο παιχνίδι της εννοιολογικής χαρτογράφησης περιβαλλοντικών όρων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων .

















Η βιωματική δράση «Μια δημιουργική μέρα στη Γέργερη», οργανώθηκε από τις καθηγήτριες του Γυμνασίου  κ. Όλγα Γρηγόρα γαλλικής φιλολογίας και κ. Ελευθερία Τζωρτζάκη φιλόλογο, με την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντή  κ. Σταύρου Βούλκου και τη συμπαράσταση των καθηγητών  του σχολείου κ. Γαρεδάκη Εμ. Κριτσωτάκη Ευφ.,και Σπηλιόπουλου  Σ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο Γέργερης κάθε χρόνο παρουσιάζει αξιόλογες δράσεις τόσο σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα, όσο και σε προγράμματα αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας. Αποδεικνύει έτσι έμπρακτα ότι στόχος του είναι μέσα από δημιουργικές δράσεις να δώσει στους μαθητές του την ευκαιρία να αναπτύξουν την κρίση και τη φαντασία τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καλλιεργήσουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Αποτελεί ένα χώρο έκφρασης και χαράς για τους μαθητές του, αξιοποιώντας δημιουργικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Από τους μαθητές του Γυμνασίου Γέργερης
  
 ενα σχολειό απ' τα Χανιά
    ήρθανε να μας δούνε
    κ΄εμείς τους ξεναγήσαμε
    στούς τόπους π΄αγαπούμε
        
Στυλιανός Φραγκιαδάκης
        Μαθητής Γ/σιου Γέργερης