Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μυθιστορηματική Βιογραφία του Ελ Γκρέκο - Εργαστήρι δημιουργικής γραφής και έκφρασης

Αφορμή για την ενασχόληση μας με τον Ελ Γκρέκο ήταν ο εορτασμός των 400 χρόνων από το θάνατό του και η ένταξη του Γυμνασίου μας στο «Δίκτυο Ελ Γκρέκο».



Η αρχική μας απόφαση ήταν να γράψουμε μια βιογραφία για τον Γκρέκο. Συγκεντρώσαμε υλικό για τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου και διαπιστώσαμε ότι 5 πόλεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τη δημιουργία του. Έτσι, αντί να γράψουμε ένα κλασικό βιογραφικό, αποφασίσαμε να γράψουμε πέντε μικρά βιογραφικά διηγήματα που θα αφηγούνταν σκηνές από τη ζωή του Γκρέκο αλλά ο ίδιος θα απουσίαζε: άλλοι θα μιλούσαν γι’ αυτόν…

Παράλληλα με τη συγγραφή των διηγημάτων ζωγραφίσαμε σκίτσα εμπνευσμένα από πίνακες του Γκρέκο και σχηματίσαμε από πηλό μορφές και σκηνικά από πίνακες του. Πολύτιμος βοηθός μας στο τελευταίο ο κ. Καψάλης τον οποίον ευχαριστούμε πολύ!


Η συμμετοχή μας στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής κι έκφρασης έδωσε πολλά ερεθίσματα τόσο για να μάθουμε όσο και για να δημιουργήσουμε.
Ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε τρόπους με τους οποίους ένας δημιουργούς αντλεί, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το υλικό του, πώς το μεταπλάθει και πώς του δίνει την τελική του μορφή.


Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπύρος Κατσαραπίδης